HOUTBEWERKING VOOR VOLWASSENEN EN KINDEREN

Leer het ambacht vanaf de basis. Ga schaven, zagen, maak verbindingen. Stap voor stap bouwen aan je project.

CURSUSAANBOD
‘HOUT ONDER HANDEN’

Hier vind je een overzicht van de cursussen die we bieden. Als je voor het eerst bij ons een cursus doet, kun je kiezen uit:
  •  Basiscursus, als je met massief hout en ambachtelijk gereedschap aan de slag wilt gaan.
  • Werken met plaatmateriaal, als je dingen wilt gaan maken van mdf en multiplex, waarbij het accent meer ligt op machinaal werk.

Als je eerder bij ons een basiscursus hebt gevolgd kun je je ook inschrijven voor een cursus voor gevorderden.

Per jaar zijn er drie cursusperioden: in het najaar, de winter en het voorjaar. De eerstvolgende reguliere cursusperiode is in het najaar en start rond eind augustus.

 

Hout onder Handen - cursusaanbod - illustratie

BASIS CURSUS

In de basiscursus leren we je de beginselen van meubelmaken. Na deze cursus kun je overweg met verschillende soorten gereedschap, bijvoorbeeld afschrijfgereedschap, beitels, zagen en schaven en heb je geleerd hoe je je gereedschap slijpt. Je maakt een aantal veel gebruikte houtverbindingen, waaronder halfhoutverbindingen, pen-gatverbindingen en zwaluwstaarten. In de cursus maak je verder een paar eenvoudige werkstukken zoals een houten hamer, een snijplank en een blokhaak. We werken met diverse duurzaam geproduceerde Europese houtsoorten en al doende leer je de verschillende eigenschappen daarvan kennen. Je leert over werking van hout, lijmen en afwerken.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 595,- inclusief materiaal

zomer
cursus

ZOMER CURSUS

Kom in de zomer een week naar Hout onder Handen en doe de basiscursus in vijf aaneengesloten dagen. Voor wie ver moet reizen, boek een B&B of zoek een plekje op een camping in de mooie omgeving van Renkum. (Tips: natuurkampeerterrein Quadenoord of Heerlijkheid Wolfheze)

We hebben twee zomercursussen ingepland. Als de cursus van je voorkeur vol is kun je je eventueel op de reservelijst laten plaatsen.

Data:
maandag 3 tot vrijdag 7 juli of
maandag 10 tot vrijdag 14 juli 2023 vol, reservelijst
Tijd: 9:30 – 16:00.
Prijs: € 625,00 inclusief materiaal, inclusief lunch.

Cursus
gevor-
derden

GEREEDSCHAPSKIST MAKEN

Na de basiscursus kan dit een goed vervolg zijn om wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen. Aan de hand van een werkbeschrijving  en werktekeningen maak je een gereedschapskist. Je krijgt op dikte geschaafd hout aangeleverd en gaat met handgereedschap een gereedschapskist maken. De lessen van de basiscursus pas je nu toe in een werkstuk en je merkt dat je techniek en inzicht verbeteren. Dit is een goede opstap naar het zelfstandig werken aan een zelfgekozen project.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 595,- inclusief materiaal

VRIJ WERK

In deze cursus ga je zelfstandig aan de slag met een werkstuk dat je zelf kiest. De docent helpt je met alle stappen: ontwerp, constructietekeningen, keuze van hout en inkopen, werkvolgorde en verbindingen en afwerking. Hier komt ook vaak machinaal werk (o.a. zagen, schaven en frezen) bij kijken. Daar krijg je dan een afzonderlijke training voor, veiligheid staat natuurlijk voorop. Het is overigens ook mogelijk om dit deel van het werk aan ons uit te besteden.
De foto’s in “werkstukken” geven een indruk van de diversiteit aan projecten die onze cursisten maken.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: €545,-. Voor materiaal dien je zelf te zorgen

MEUBELMAKEN MET PLAATMATERIAAL

De voordelen van het werken met plaatmateriaal als multiplex en mdf zijn dat je sneller iets kunt maken en dat het op het vlak van vormgeving andere mogelijkheden biedt. In deze cursus ga je aan de slag met een nachtkastje met daarin een lade en een deur. Je gaat veel machinaal werken (o.a. met zaagtafel, bovenfrees en lamellofrees) . Je leert over materialen, vormgeving, toepassing van ladegeleiders en scharnieren en hoe je je meubel voorbereidt om te laten spuiten (dat laatste doen we overigens niet zelf).

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 630,- inclusief materiaal (scharnieren en ladegeleiders van Blum, mdf, multiplex)

cursus
HOUT
DRAAIEN

HOUTDRAAIEN

Nieuw in ons aanbod: Een uitgebreide cursus houdraaien.
In tien lessen leren we je alles wat een beginnende houtdraaier moet weten en kunnen. Naast alle techniek is er veel aandacht voor hout: soorten, groei, patronen en hoe dat te gebruiken in je draaiwerk. 

Duur: 10 dagdelen van 3 uur
Prijs: €650,-

HOUTWERKPLAATS VOOR KIND + VOLWASSENE

Bij voldoende belangstelling gaat de houtwerkplaats voor kinderen van 7 tot 13 jaar weer open. Onder leiding van een ervaren meubelmaker maak je je eigen werkstuk. Je gaat aan de slag met zagen, schaven, boren, lijmen, afwerken etc. 

We bieden de cursus aan voor kind + volwassene duo’s. Leuk om als ouder met je kind te doen, maar ook grootouders of favoriete oom / tante vinden het vast super om een middag samen te knutselen!

Deze cursus omvat zes dagdelen van twee uur. We hebben een aantal voorbeeldprojecten, maar het is natuurlijk het leukst om iets te maken wat je zelf hebt bedacht. We gaan van start bij deelname van vier duo’s, maximum aantal is zes. 

Datum en tijd:
Zes woensdagen, data nader te bepalen, 15:30 – 17:30 uur.
Prijs: € 180,- incl. BTW, incl. materiaal voor kleine werkstukken. Voor grote werkstukken worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht.