HOUTBEWERKING VOOR VOLWASSENEN EN KINDEREN

Leer het ambacht vanaf de basis. Ga schaven, zagen, maak verbindingen. Stap voor stap bouwen aan je project.

CURSUSAANBOD
‘HOUT ONDER HANDEN’

Hier vind je een overzicht van de cursussen die we bieden. Als je voor het eerst bij ons een cursus doet, kun je kiezen uit:
  •  Basiscursus, als je met massief hout en ambachtelijk gereedschap aan de slag wilt gaan.
  • Werken met plaatmateriaal, als je dingen wilt gaan maken van mdf en multiplex, waarbij het accent meer ligt op machinaal werk.

Als je eerder bij ons een basiscursus hebt gevolgd kun je je ook inschrijven voor een cursus voor gevorderden.

Per jaar zijn er drie cursusperioden: in het najaar, de winter en het voorjaar. De eerstvolgende is de winterperiode (start rond begin december, cursusdata staan binnenkort op de site). Je kunt je daar nu voor inschrijven. Bij teveel aanmeldingen kom je op de wachtlijst.

De volgende cursusperiode start op 29 november. Er is nog plek in de groepen op woensdagmiddag en vrijdagavond.

Hout onder Handen - cursusaanbod - illustratie

BASIS CURSUS

In de basiscursus leren we je de beginselen van meubelmaken. Na deze cursus kun je overweg met verschillende soorten gereedschap, bijvoorbeeld afschrijfgereedschap, beitels, zagen en schaven en heb je geleerd hoe je je gereedschap slijpt. Je maakt een aantal veel gebruikte houtverbindingen, waaronder halfhoutverbindingen, pen-gatverbindingen en zwaluwstaarten. In de cursus maak je verder een paar eenvoudige werkstukken zoals een houten hamer, een snijplank en een blokhaak. We werken met diverse duurzaam geproduceerde Europese houtsoorten en al doende leer je de verschillende eigenschappen daarvan kennen. Je leert over werking van hout, lijmen en afwerken.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 575,- inclusief materiaal

zomer
cursus

ZOMER CURSUS

Kom in de zomer een week naar Hout onder Handen en doe de basiscursus in vijf aaneengesloten dagen. Voor wie ver moet reizen, boek een B&B of zoek een plekje op een camping in de mooie omgeving van Renkum. (Tip: natuurkampeerterrein Quadenoord)

De zomercursussen van 2021 zijn afgelopen. Data voor het 2022 zijn nog niet bepaald. Als je interesse hebt, stuur een mail.

Duur: maandag t/m vrijdag van 10:00 – 16:30

Cursus
gevor-
derden

GEREEDSCHAPSKIST MAKEN

Na de basiscursus is dit een goed vervolg om wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen. Aan de hand van een werkbeschrijving  en werktekeningen maak je een gereedschapskist. Je krijgt op dikte geschaafd hout aangeleverd en gaat met handgereedschap een gereedschapskist maken. De lessen van de basiscursus pas je nu toe in een werkstuk en je merkt dat je techniek en inzicht verbeteren. Dit is een goede opstap naar het zelfstandig werken aan een zelfgekozen project.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 575,- inclusief materiaal

VRIJ WERK

In deze cursus ga je zelfstandig aan de slag met een werkstuk dat je zelf kiest. De docent helpt je met alle stappen: ontwerp, constructietekeningen, keuze van hout en inkopen, werkvolgorde en verbindingen en afwerking. Hier komt ook vaak machinaal werk (o.a. zagen, schaven en frezen) bij kijken. Daar krijg je dan een afzonderlijke training voor, veiligheid staat natuurlijk voorop. Het is overigens ook mogelijk om dit deel van het werk aan ons uit te besteden.
De foto’s in “werkstukken” geven een indruk van de diversiteit aan projecten die onze cursisten maken.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: €525,-. Voor materiaal dien je zelf te zorgen

MEUBELMAKEN MET PLAATMATERIAAL

De voordelen van het werken met plaatmateriaal als multiplex en mdf zijn dat je sneller iets kunt maken en dat het op het vlak van vormgeving andere mogelijkheden biedt. In deze cursus ga je aan de slag met een nachtkastje met daarin een lade en een deur. Je gaat veel machinaal werken (o.a. met zaagtafel, bovenfrees en lamellofrees) . Je leert over materialen, vormgeving, toepassing van ladegeleiders en scharnieren en hoe je je meubel voorbereid om te laten spuiten (dat laatste doen we overigens niet zelf).

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 610,- inclusief materiaal (scharnieren en ladegeleiders van Blum, mdf, multiplex)

Deze cursus die in januari 2022 start is vol. Je kunt je op de reservelijst laten plaatsen. In september 2022 gaat deze cursus weer van start.

HOUTWERKPLAATS VOOR KIND + VOLWASSENE

In november gaat de houtwerkplaats voor kinderen van 7 tot 12 jaar weer open. Onder leiding van een ervaren meubelmaker maak je je eigen werkstuk. Je gaat aan de slag met zagen, schaven, boren, lijmen, afwerken etc. 

We bieden de cursus aan voor kind + volwassene duo’s. Leuk om als ouder te doen, maar ook grootouders of favoriete oom / tante vinden het vast super om een middag samen te knutselen!

We starten met een workshop van een dagdeel waarin je een kistje maakt.  Afhankelijk van de belangstelling plannen we daarna een cursusperiode van meerdere dagdelen.

Datum en tijd:
woensdag 3 november 2021, 15:30 – 17:30 uur deze workshop zit vol
woensdag 10 november, 15:30 – 17:30 uur  nog een plek beschikbaar
Prijs: € 25,-