HOUTBEWERKING VOOR VOLWASSENEN EN KINDEREN

Leer het ambacht vanaf de basis. Ga schaven, zagen, maak verbindingen. Stap voor stap bouwen aan je project.

CURSUSAANBOD 
‘HOUT ONDER HANDEN’

Hier vind je een overzicht van de cursussen die we bieden. Als je voor het eerst bij ons een cursus doet, kun je kiezen uit:
  •  Basiscursus, als je met massief hout en ambachtelijk gereedschap aan de slag wilt gaan.
  • Werken met plaatmateriaal, als je dingen wilt gaan maken van mdf en multiplex, waarbij het accent meer ligt op machinaal werk.

Als je eerder bij ons een basiscursus hebt gevolgd kun je je ook inschrijven voor een cursus voor gevorderden.

Per jaar zijn er drie cursusperioden: in het najaar, de winter en het voorjaar. De eerstvolgende reguliere cursusperiode is in het voorjaar en start rond voor de meeste groepen in maart.

Hout onder Handen - cursusaanbod - illustratie

Intro
MEUBEL-
MAKEN

INTRODUCTIE WORKSHOP

Misschien ben je geïnteresseerd in houtbewerking maar wil je eerst ervaren of het iets voor je is, voordat je je inschrijft voor een cursus. Onze Introductieworkshops zijn een mooie gelegenheid daarvoor. In drie uur laten we je kennismaken met de essentiële handgereedschappen die je gebruikt bij het werken met massief hout. Je gaat aan de slag met afschrijfgereedschap, schaven, zagen en beitels. Je maakt een houtverbinding en krijgt zo een goede indruk van wat meubelmaken met ambachtelijk handgereedschap inhoudt.

Data:
zondag 10 maart 2024 9:30 – 12:30 – VOL
zondag 10 maart 2024 13:00 – 16:00
 –  VOL

Prijs: € 70,-
Maximaal 8 deelnemers

Komt het nu niet uit maar wil je een volgende keer misschien wel meedoen? In het inschrijvingsformulier kun je je alvast als geïnteresseerde aanmelden.

Intro
HOUT-
DRAAIEN

INTRODUCTIE WORKSHOP

Ook houtdraaien kun je bij ons proberen in een workshop om te ervaren of je het leuk vindt. Je krijgt een basisuitleg over de werking van de houtdraaibank, veiligheid en gaat aan de slag met de beginselen van spindle-draaien. Enthousiast geworden naar de workshop? Vraag naar de mogelijkheden voor een cursus houtdraaien!

Data:
zaterdag 9 maart 2024 9:30 – 12:30

Prijs: € 70,-
Maximaal 6 deelnemers

Komt het nu niet uit maar wil je een volgende keer misschien wel meedoen? In het inschrijvingsformulier kun je je alvast als geïnteresseerde aanmelden.

INSCHRIJVEN

BASIS CURSUS

In de basiscursus leren we je de beginselen van meubelmaken. Na deze cursus kun je overweg met verschillende soorten gereedschap, bijvoorbeeld afschrijfgereedschap, beitels, zagen en schaven en heb je geleerd hoe je je gereedschap slijpt. Je maakt een aantal veel gebruikte houtverbindingen, waaronder halfhoutverbindingen, pen-gatverbindingen en zwaluwstaarten. In de cursus maak je verder een paar eenvoudige werkstukken zoals een houten hamer, een snijplank en een blokhaak. We werken met diverse duurzaam geproduceerde Europese houtsoorten en al doende leer je de verschillende eigenschappen daarvan kennen. Je leert over werking van hout, lijmen en afwerken.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 610,- inclusief materiaal

Cursus
gevor-
derden

GEREEDSCHAPSKIST MAKEN

Na de basiscursus kan dit een goed vervolg zijn om wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen. Aan de hand van een werkbeschrijving  en werktekeningen maak je een gereedschapskist. Je krijgt op dikte geschaafd hout aangeleverd en gaat met handgereedschap een gereedschapskist maken. De lessen van de basiscursus pas je nu toe in een werkstuk en je merkt dat je techniek en inzicht verbeteren. Dit is een goede opstap naar het zelfstandig werken aan een zelfgekozen project.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 610,- inclusief materiaal

VRIJ WERK

In deze cursus ga je zelfstandig aan de slag met een werkstuk dat je zelf kiest. De docent helpt je met alle stappen: ontwerp, constructietekeningen, keuze van hout en inkopen, werkvolgorde en verbindingen en afwerking. Hier komt ook vaak machinaal werk (o.a. zagen, schaven en frezen) bij kijken. Daar krijg je dan een afzonderlijke training voor, veiligheid staat natuurlijk voorop. Het is overigens ook mogelijk om dit deel van het werk aan ons uit te besteden.
De foto’s in “werkstukken” geven een indruk van de diversiteit aan projecten die onze cursisten maken.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 555,-. Voor materiaal dien je zelf te zorgen

MEUBELMAKEN MET PLAATMATERIAAL

De voordelen van het werken met plaatmateriaal als multiplex en mdf zijn dat je sneller iets kunt maken en dat het op het vlak van vormgeving andere mogelijkheden biedt. In deze cursus ga je aan de slag met een nachtkastje met daarin een lade en een deur. Je gaat veel machinaal werken (o.a. met zaagtafel, bovenfrees en lamellofrees) . Je leert over materialen, vormgeving, toepassing van ladegeleiders en scharnieren en hoe je je meubel voorbereidt om te laten spuiten (dat laatste doen we overigens niet zelf).

Deze cursus wordt twee keer per jaar gegeven en start in september en in februari.

Duur: 12 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 680,- inclusief materiaal (scharnieren en ladegeleiders van Blum, mdf, multiplex)

cursus
HOUT
DRAAIEN

HOUTDRAAIEN

Ervaar het plezier van houtdraaien, verwonder je over de schoonheid van hout en leef je uit op de vormgeving van gebruiksvoorwerpen of kunstobjecten. In tien lessen leer je de basistechnieken en hoe je zelfstandig een idee uitwerkt. Je oefent aan de hand van verschillende werkstukken hoe je een idee vertaalt naar een logisch stappenplan, welke gereedschappen je daarbij het beste kunt gebruiken, hoeveel hout je nodig hebt en welke houtsoort en afwerking bij de gewenste uitstraling van je idee passen.
 
Na deze cursus heb je voldoende vaardigheid om aan de slag te gaan met het draaien van schaaltjes, doosjes, poten, knoppen, handvatten, speelgoed of kunstobjecten. Afvalhout bestaat niet!

 

Duur: 10 dagdelen van 3 uur
Prijs: € 650,-

HOUTWERKPLAATS VOOR KIND + VOLWASSENE

De houtwerkplaats voor kinderen van 7 tot 13 jaar gaat weer open in februari 2024! Onder leiding van een ervaren meubelmaker maak je je eigen werkstuk. Je gaat aan de slag met zagen, schaven, boren, lijmen, afwerken etc. 

We bieden de cursus aan voor kind + volwassene duo’s. Leuk om als ouder met je kind te doen, maar ook grootouders of favoriete oom / tante vinden het vast super om een middag samen te knutselen!

Deze cursus omvat zes dagdelen van twee uur. We hebben een aantal voorbeeldprojecten, maar het is natuurlijk het leukst om iets te maken wat je zelf hebt bedacht. We gaan van start bij deelname van vier duo’s, maximum aantal is zes. 

Datum en tijd:
Zes maandagen, 15:30 – 17:30.
Prijs: € 180,- incl. materiaal voor kleine werkstukken. Voor grote werkstukken worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht.

zomer
cursus

BASISCURSUS

Kom in de zomer een week naar Hout onder Handen en doe de basiscursus in vijf aaneengesloten dagen. Voor wie ver moet reizen, boek een B&B of zoek een plekje op een camping in de mooie omgeving van Renkum. (Tips: natuurkampeerterrein Quadenoord, Heerlijkheid Wolfheze of gastenverblijf in Renkum)