HOUTBEWERKING VOOR VOLWASSENEN EN KINDEREN

Leer het ambacht vanaf de basis. Ga schaven, zagen, maak verbindingen. Stap voor stap bouwen aan je project.

CURSUSAANBOD
‘HOUT ONDER HANDEN’

Hier vind je een overzicht van de cursussen die we bieden. Als je voor het eerst bij ons een cursus doet, kun je kiezen uit:
  •  Basiscursus, als je met massief hout en ambachtelijk gereedschap aan de slag wilt gaan.
  • Werken met plaatmateriaal, als je dingen wilt gaan maken van mdf en multiplex, waarbij het accent meer ligt op machinaal werk.

Als je eerder bij ons een basiscursus hebt gevolgd kun je je ook inschrijven voor een cursus voor gevorderden.

Per jaar zijn er drie cursusperioden, die ongeveer lopen van augustus tot november, november tot maart en maart tot juni. In de week van 26 augustus 2019 start de eerstvolgende serie cursussen. Je kunt je daar nu voor inschrijven.

Een aantal groepen zit vol. Voor de Basiscursus Meubelmaken is er nog plek op maandagavond, dinsdagavond, vrijdagavond en zaterdag.

Hout onder Handen - cursusaanbod - illustratie

In de basiscursus leren we je de beginselen van meubelmaken. Na deze cursus kun je overweg met verschillende soorten gereedschap, bijvoorbeeld afschrijfgereedschap, beitels, zagen en schaven en heb je geleerd hoe je je gereedschap slijpt. Je maakt een aantal veel gebruikte houtverbindingen, waaronder halfhoutverbindingen, pen-gatverbindingen en zwaluwstaarten. In de cursus maak je verder een paar eenvoudige werkstukken zoals een houten hamer, een snijplank en een blokhaak. We werken met diverse duurzaam geproduceerde Europese houtsoorten en al doende leer je de verschillende eigenschappen daarvan kennen. Je leert over werking van hout, lijmen en afwerken.

Prijs: € 560,- inclusief materiaal.

Cursus
gevor-
derden

GEREEDSCHAPSKIST MAKEN

Na de basiscursus is dit een goed vervolg om wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen. Aan de hand van een werkbeschrijving  en werktekeningen maak je een gereedschapskist. Je krijgt op dikte geschaafd hout aangeleverd en gaat met handgereedschap een gereedschapskist maken. De lessen van de basiscursus pas je nu toe in een werkstuk en je merkt dat je techniek en inzicht verbeteren. Dit is een goede opstap naar het zelfstandig werken aan een zelfgekozen project.

Prijs: € 560,- inclusief materiaal.

VRIJ WERK

In deze cursus ga je zelfstandig aan de slag met een werkstuk dat je zelf kiest. De docent helpt je met alle stappen: ontwerp, constructietekeningen, keuze van hout en inkopen, werkvolgorde en verbindingen en afwerking. Hier komt ook vaak machinaal werk (o.a. zagen, schaven en frezen) bij kijken. Daar krijg je dan een afzonderlijke training voor, veiligheid staat natuurlijk voorop. Het is overigens ook mogelijk om dit deel van het werk aan ons uit te besteden.
De foto’s in “werkstukken” geven een indruk van de diversiteit aan projecten die onze cursisten maken.

Prijs: €515,-. Voor materiaal dien je zelf te zorgen.

De voordelen van het werken met plaatmateriaal als multiplex en mdf zijn dat je sneller iets kunt maken en dat het op het vlak van vormgeving andere mogelijkheden biedt. In deze cursus ga je aan de slag met een nachtkastje met daarin een lade en een deur. Je gaat veel machinaal werken (o.a. met zaagtafel, bovenfrees en lamellofrees) . Je leert over materialen, vormgeving, toepassing van ladegeleiders en scharnieren en hoe je je meubel voorbereid om te laten spuiten (dat laatst doen we overigens niet zelf).

Prijs: € 595,- inclusief materiaal (scharnieren en ladegeleiders van Blum, mdf, multiplex).

HOUTWERKPLAATS VOOR KINDEREN

In het voorjaar hebben we voor het eerst de Houtwerkplaats voor kinderen georganiseerd. Het was een groot succes! We zijn dan ook van plan dit vaker te gaan doen. Op dit moment zijn er nog geen data beschikbaar, maar als je interesse hebt, laat het dan even weten. Dan houden we je op de hoogte.

Instagram has returned invalid data.