CURSUSSEN MEUBELMAKEN EN HOUTBEWERKING

Een team van enthousiaste, door de wol geverfde docenten staat voor je klaar!

WIE ZIJN WIJ?

Hout onder Handen - Eisse van Hoving

EISSE VAN HOVING

Ik ben de eigenaar van Hout onder Handen. In 2019 heb ik de cursuswerkplaats overgenomen van Hans Koot, die hem vanaf 2000 onder de naam Houtwerk heeft opgebouwd. Na een studie wiskunde en een carrière in de ICT heb ik het roer omgegooid en ben meubelmaker geworden. Ik heb een aantal jaren cursus gevolgd in deze werkplaats en ben daarna mijn eigen meubelmakerij gestart. Sinds 2008 geef ik hier les. Ik hou van het werken met handgereedschap en traditionele technieken. Mijn favoriete houtsoorten zijn essen en Europees noten.

HANS KOOT

Na mijn opleiding als analist heb ik een tijd op laboratoria gewerkt. ’s Avonds en in mijn vrije tijd heb ik een meubelmakersopleiding gevolgd en meubelwerk en analistenwerk gecombineerd. In 2000 ben ik de cursuswerkplaats Houtwerk begonnen aan de Groeneweg in Renkum. In 2019 heeft Eisse de werkplaats overgenomen en ik geef nu cursus bij Hout onder Handen.

Het blijft leuk om mensen enthousiast te maken voor ambachtelijk meubelmaken. Ik werk graag met inlands hout, dat ik zelf laat zagen of koop bij een van de houthandelaren en zagerijen in de buurt. Als ik niet met de cursus bezig ben fiets ik graag een eind weg, ben ik in mijn tuin of bezig in mijn eigen werkplaats.

Hout onder Handen - Hans Koot
Hout onder Handen - Ruud Adema

RUUD ADEMA

Ruim veertig jaar geleden maakte ik mijn eerste eenvoudige voorwerpen van vurenhout. Ik had de smaak te pakken en dit leidde tot het maken van steeds meer meubelstukken. Aanvankelijk zonder scholing, en vanaf 2006 heb ik me in de cursussen bij Hans Koot verder bekwaamd in het werken met hout. Ondertussen werk ik aanvullend ook met glas in lood. Eerst maakte ik alleen stukken voor mijzelf, maar al snel ook voor anderen in mijn omgeving. Ik ben ondertussen al weer een aantal jaren docent, eerst bij Houtwerk en nu bij Hout onder Handen.

KRISTIAAN UIL

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik dingen aan het maken. Solderen, figuurzagen, etsen en later zeefdrukken, edelsmeden en houtbewerking. Ik geef graag handgemaakte cadeautjes. Het zelf vormgeven en creëren van voorwerpen (al dan niet voor gebruik) is voor mij een basisbehoefte.

Na een opleiding Milieuhygiëne aan de Landbouwuniversiteit Wageningen volgde ik mijn hart en deed de opleiding beeldhouwen en tekenen aan de kunstacademie te Enschede. Daarna heb ik gewerkt als grafisch vormgever en zilversmid. Gaandeweg ben ik meer en meer hout gaan gebruiken en heb gemerkt dat het ambachtelijk verwerken van hout me veel voldoening schenkt. Nu ben ik zelfstandig meubelmaker, met een werkplaats in Wageningen.

De verwondering en voldoening die het werken met hout met zich meebrengt wil ik ook graag overbrengen in de cursussen bij Hout onder handen. Stap dus ook in op de reis.

Hout onder Handen - Kristiaan Uil
Hout onder Handen - Rita Brouwer

RITA BROUWER

Ondanks een sportopleiding en een studie culturele antropologie, rolde ik al vrij snel de wereld van het meubelmaken in; in de leer bij een meubelmaker met de praktijk als leerschool. Na een paar jaar ben ik mijn eigen meubelmakerij begonnen. De werkplaats zat in Wageningen en ik deelde deze met meerdere meubelmakers.

Ik werk graag met massief hout maar heb daarnaast veel meubels gemaakt van plaatmateriaal. Vooral voor grote wandmeubels wist men mij te vinden. Na 18 jaar meubelmaken ben ik in 2018 gestopt met mijn bedrijf. Ik vind het heel fijn dat ik nu bij ‘Hout onder Handen’ mijn kennis en ervaring met andere mensen mag delen!

JAN WILLEM KLAASSEN

Werken met hout geeft mij ongelooflijk veel plezier! Als ik meubels maak, zijn die te herkennen aan de organische vormen. Verder ben ik veel achter de draaibank te vinden en maak of restaureer ik het liefst mijn gereedschap zelf. Mijn enthousiasme voor dit ambacht wil ik graag met anderen delen.

In mijn cursussen staan persoonlijke tips en trucs centraal. Het gaat erom wat jij wilt leren, op je eigen niveau. Ook sta ik erom bekend dat ik creatief oplossingen kan vinden wanneer het moeilijk wordt. Een ‘mislukt’ houtproject biedt altijd nieuwe kansen!

In de cursus maak ik graag de verbinding met mijn vakgebied door extra aandacht te geven aan bijvoorbeeld houtanatomie en gebruik van verschillende boom-/ houtsoorten. Na mijn studie bos- en natuurbeheer in Wageningen ben ik vanuit mijn bedrijf Zwaluwstaart actief op het gebied van  natuur, bos, bomen en hout. Naast onderzoek, advies en onderwijs is het voor mij belangrijk om mijn creatieve kant ook op ambachtelijke manier te gebruiken.

LOT WIELDERS

Altijd met veel plezier bezig geweest met originele dingen maken van hout. Eerst naast mijn werk als GZ-psycholoog. De afgelopen 10 jaar heb ik me hier steeds meer op gericht, met opleidingen en cursussen in onder andere houtbewerken en houtdraaien. Zo heb ik het diploma meubelmaker gehaald aan HMC Rotterdam, met aansluitend een jaar ‘ontwerp’. Daarnaast ben ik ook actief met glasbewerking en volg een opleiding aan de kunstacademie.
Het helpen en inspireren van mensen met het maken van mooie dingen van hout geeft me energie.